Dobra kawa Przemków

Dobra kawa Przemków

31 maja, 2020 0 przez Doradca Finasowy

Różnorodność rodzajów kaw dodatkowo jej procesy obróbki.

Każdy z nas rozumie jak oczekuje i smakuje espresso czy latte macchiato. Na świecie jest jednak wiele innych smaków kaw, o których dużo z nas nie ma pojęcia. Dzielą się z siebie przede wszystkim stopniem nasycenia, typem wypalania i smakiem. Dzieje się tak, dlatego są produkowane w drugi forma z ciekawych ziaren kawy. Jakie różnice można więc dostrzec pomiędzy znanymi kawami, oraz tymi prawie atrakcyjnymi? Która z kaw świata jest najczystsza?

Dobra kawa Piława Górna

Espresso, latte i flat white toż niezwykle prestiżowe rodzaje kaw na świecie. Espresso to krótka porcja kawy o objętości około 30 ml, która promuje się ogromną mocą i wyrazistością smaku. Czas ekstrakcji kawy w ekspresie wynosi 25 sekund, a temperatura wody zastosowanej do produkcji powinna wahać się od 88 do 92 stopni Celsjusza. Latte Macchiato jednak to poważne spienione mleko z kawą. Wyróżniającą wartością są trzy warstwy: mleka, kawy i pianki. Najczęściej podaje się spożywa w czystej szklance, aby charakterystyczna sieć stara niczym najlepiej znana. Natomiast flat white to kawa, która nie odznacza się szczególnie od latte macchiato. Jedyną różnicą jest fakt, że przygotowuje się ją poprzez odwrotne mieszanie takich samych proporcji. Dobra kawa Piława Górna

zobacz również Palarnia kawy sklep

Co wybiera mniej znane rodzaje kaw?

Kilku z nas zdaje sobie przygodę z tego, że są inne sposoby kaw niż wysoce wymienione. Jak radzi specjalista z nazwy: „Takie napoje jak ristretto czy lungo mogą zacząć nawet największych smakoszy kawy. Kawa ristretto toż rzeczywiście właściwie mniejsza wersja espresso, którą planuje się w taki tenże sposób a z mniejszej porcje wody, czyli 15 ml.” Kawa Lungo z kolei to istotne przeciwieństwo ristretto. Co prawda istnieje ponad oparta na podstawie espresso, natomiast stanowi o moc większa. Lungo kształtuje się poprzez dłuższe zaparzanie około 60 ml wody, dzięki czemu kawa jest lepsza. Nie należy jej zawsze mylić z americano, do jakiego dolewa się gorącej wody. Kawa mocca jednak to taka interpretacja kawy latte. Do espresso, oprócz gorącego mleka, dodaje się czekolady w role proszku lub syropu, oraz na wierzch kładzie się bitą śmietanę. Dobra kawa Piława Górna

Pewną wariacją kaw tradycyjnych, są także kawy przeznaczone jedynie dla dużych. Niektóre z nich obejmują niewielką dawkę słabego alkoholu, ale niekiedy dodaje się mocnego trunku. Przykładowo kawa po irlandzku, czyli irish coffee, jest hodowana na podstawie espresso, do jakiego powoduje się podgrzane whiskey, brązowy cukier i dobrą śmietanę na wierzch. Kawa po irlandzku zaleca się i sposobem podania, gdyż przeważnie stanowi ona obsługiwana w kieliszku od piwa, dzięki czemu powtarza ona oczywiście ten napój. Dobra kawa Piława Górna

zobacz również Różnorodność rodzajów kaw i jej procesy obróbki.